søndag 5. april 2015

Grove brytebrød!

Dette er ei god oppskrift på "Grove brytebrød"! Eg gjorde litt endringar på den opprinnelege oppskrifta, endringane er nederst på innlegget.


Oppskrifta er frå bloggen "Fransciskas vakre verden", her er kopi av den:

Verdens enkleste (og beste) rundstykker
20 stk

9 dl lillefingervarmt vann
1 pk tørrgjær (eller fersk gjær)
1 ts salt
1 ss sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
Mel, kjerner, frø, nøtter, havregryn etc. (Bruk det du har) Hvor mye mel du bruker avhenger av om det er grovt eller fint og hvor mange kjerner, havregryn etc. du tilsetter. Beregn ca. 1200 gram. Tilsett litt etter litt og stopp når du for en forholdsvis fast deig. (Se første bilde).

Bland sammen lunkent vann og gjær. Tilsett resten av ingrediensene.

Jeg pleier å bruke en rimelig müslimiks. 1/3 av den og resten mel (sammalt, rugmel, hvetemel etc).

Bruk det du har og prøv deg litt frem. Jeg synes det blir ekstra godt med solsikkekjerner strødd på toppen.

Bland sammen med en treskje til du får en forholdsvis fast deig. (Se første bilde). Du trenger ikke kna.

Sett deigen til heving i ca 40 minutter et varmt sted. Dekk bollen med et lokk eller plastfilm.

Du trenger ikke etterheve deigen. Bare hell den rett i en langpanne som er dekket med bakepapir. Trykk deigen ut i kantene, (ha evt. på solsikkekjerner), bruk en pizzaskjærer, del deigen opp i 20 ruter, og sett den rett i ovnen.

Stekes ved 200 grader i 10-15 minutter.

Serveres varme rett fra ovnen.

De holder seg ferske lenge, og egner seg også godt til å fryse.

Mine endringar:

  • Brukte 1/2 l Müsli frukostblanding, Rema 1000
  • 1 dl grov rug
  • 1 dl grovkveite
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 1/2 dl solsikkefrø
  • kveitemjøl til deigen vart passe fast
Eg let deigen heve to gongar, hadde litt laus klissete deig. Tømde den ut i langpanna og hadde på litt olivenolje slik at det vart lett å klappe deigen ut over langpanna. Dryssa over solsikkefrø til slutt.
Steikte dei ved 200 gr i 30 min!! Kunne kanskje hatt 230 gr og steikt litt kortare.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar